Hatha Yoga

Hatha Yoga

Hatha Yoga is een traditionele vorm van yoga die zich richt op het fysieke aspect van de beoefening. De term "Hatha" komt van de Sanskrietwoorden "ha" wat staat voor zon en "tha" wat staat voor maan. Dit verwijst naar het evenwicht tussen de tegenstellingen die in de praktijk worden verkend, zoals kracht en zachtheid, activiteit en ontspanning, of ademhaling en lichaamshoudingen. In Hatha Yoga worden fysieke houdingen (asana's) gecombineerd met ademhalingstechnieken (pranayama), ontspanning en meditatie om de energie in het lichaam in balans te brengen en de geest tot rust te brengen. Het doel is om een gezonde, krachtige en flexibele geest en lichaam te ontwikkelen. Door middel van een combinatie van fysieke poses (asana's) en ademhalingstechnieken (pranayama), helpt Hatha yoga om het lichaam te versterken, flexibiliteit te verbeteren en innerlijke rust te bevorderen.

Zaterdag13JuliWeek 28 | NatalieGEertse kwartier

Details yogastijl

  • Soort

    Actief

  • Geschikt voor

    Iedereen

  • Lesduur

    75 min

Teachers

Jolanda Basten

Linda Gorts-Kessels

Charelle Snoeijen

Marjan van Kessel-Peters

Anique Aben

Hatha Yoga proberen?

Neem een gratis proefles

De houdingen en oefeningen in Hatha yoga zijn ontworpen om alle spieren in het lichaam te gebruiken en tegelijkertijd bewustzijn te creëren van eventuele spanningen. Spanning kan leiden tot verkorting en verstijving van spieren, wat op zijn beurt de mobiliteit kan belemmeren en de doorbloeding kan verminderen. Deze spanning kan zich manifesteren als verschillende klachten, waaronder nek-, schouder- en rugklachten, evenals problemen met concentratie en ademhaling. In een Hatha Yoga les houdt de docente rekening met fysieke beperkingen en blessures, door verschillende opties in een houding te geven.

Een essentieel aspect van Hatha yoga is het bewuste gebruik van de ademhaling. Tijdens de oefeningen wordt het verband tussen spanning en ademhaling duidelijk: bijvoorbeeld, spanning kan ervoor zorgen dat de ademhaling oppervlakkig wordt of zelfs wordt vastgehouden. Door je te concentreren op de ademhaling tijdens de houdingen, ontdek je een gevoel van controle over de ademhaling, wat op zijn beurt helpt om de spieren te ontspannen. 

Naarmate de ademhaling rustiger en dieper wordt, ontspannen ook de spieren geleidelijk. Bovendien bieden wij ook lessen aan waarbij Hatha Yoga en Yin Yoga, worden gecombineerd. In deze lessen ervaar je  de dynamiek van Hatha met de diepe ontspanning van Yin Yoga. 

Wil je liever persoonlijk advies of Hatha Yoga of een van de andere yogavormen bij je past? Stuur dan een email naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Een yogales uitproberen?

Neem een gratis proefles

Mis onze nieuwsbrief niet

© Copyright Yoga Jiva - website: Van Dongen Design - Inloggen